Lange afstandstreinen

In 1860 werd de al lang bestaande wens voor een haven gerealiseerd, met de stichting van Vladivostok. In 1880, was Vladivostok tot een belangrijke havenstad uitgegroeid en het gebrek aan adequaat vervoer tussen Europees Rusland en zijn provincies van het Verre Oosten werd spoedig een duidelijk probleem. In 1891, stelde Tsaar Alexander III plannen voor de Transsiberische Spoorweg op en stelde de bouw in werking. Drie jaar na zijn dood werd het werk voortgezet door zijn zoon Nicholaas. Ondanks de grootte van het project, werd de ononderbroken route voltooid in 1905.

Er zijn talloze mogelijkheden om een reis met de Transmongolië- of Transsiberië Expres te maken. De meeste reizigers beginnen in Moskou en kiezen een aantal stopplaatsen om te eindigen in Beijing (Transmongolië-Expres) of Vladivostok (Transsiberië-Expres). Naast begin- en eindpunt worden Irkoetsk met het nabijgelegen Baikalmeer en Oelan Bator, de hoofdstad van Mongolië met het Terelj Nationaal Park, beschouwd als de meest interessante stopplaatsen. Daarnaast worden regelmatig steden als Kazan, Jekaterinaburg, Novosibirsk, Krasnojarsk en Oelan Oede in Rusland en Datong in China aangedaan. Tevens is het mogelijk om vanuit Beijing door te reizen naar bijvoorbeeld Shanghai, Hongkong of Lhasa, de hoofdstad van Tibet en/of de reis te beginnen in Sint Petersburg. De Transsiberië-Expres kan worden verlengd door vanuit Vladivostok de boot of het vliegtuig te boeken naar Japan en daar bijvoorbeeld met een railpass van de Japanse spoorwegen verder te reizen naar steden als Tokio en Kyoto.

De Transsiberië Expres legt het traject van rond 9.300 kilometer af van Moskou naar Vladivostok. De Transmongolië Expres buigt halverwege bij Oelan Oede af naar het zuiden en gaat via Mongolië naar de Chinese hoofdstad Beijing. De meeste reizigers maken diverse stops onderweg; een enkeling reist in één keer door naar het eindpunt. De Transsiberië Expres vertrekt op oneven dagen uit Moskou en arriveert zeven dagen later in Vladivostok. De Transmongolië Expres doet er een dag korter over; vertrek uit Moskou vindt plaats op dinsdag, aankomst in Beijing op maandag.

Rusland, Mongolië en China kennen echter een uitgebreid netwerk lange afstandstreinen, waardoor het niet nodig is je tot bovengenoemde treinen te beperken. Vrijwel alle trajecten zijn dagelijks mogelijk. Uitzondering vormt het traject van Oelan Bator naar Beijing. De treinen uit Oelan Bator vertrekken op donderdag- en zondagochtend en komen een dag later in de loop van de middag in Beijing aan. In het hoogseizoen zet de Chinese spoorwegen nog een trein in; de laatste jaren is de vertrekdag van deze trein echter meerdere malen gewijzigd. Bij de planning van een reis met de Transmongolië Expres is het dus allereerst van belang rekening te houden met de gewenste vertrekdag uit Oelan Bator.
Vanuit Irkoetsk rijdt dagelijks een trein naar Oelan Bator; deze vertrekt in de avond en komt 2 dagen later 's ochtends in de hoofdstad van Mongolië aan (de reis duurt dus 2 nachten en 1 dag). Daarnaast zijn er 3 keer per week (vertrek zaterdag, zondag en maandag) snellere treinen die 's ochtends vroeg uit Irkoetsk vertrekken en de volgende ochtend al in Oelan Bator arriveren.

Binnen Rusland zijn diverse mogelijkheden om van de ene naar de andere stad te reizen. U dient er rekening mee te houden dat de reisduur en de prijs van een treinkaartje voor hetzelfde traject aanmerkelijk kunnen verschillen. Snellere en luxere treinen zijn vanzelfsprekend duurder.


Stedentrips Rusland :
Moskou en Sint Petersburg

De leukste stedentrips naar Rusland. U kunt bij deze stedentrips naar Moskou en Sint Petersburg zelf kiezen of u de steden individueel wilt verkennen of deel wilt nemen aan een uitgebreid excursie pakket.

Groepsreizen :
Rusland, Moskou en St. Petersburg inclusief excursies

Deze geheel verzorgde reizen bieden u de mogelijkheid om onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen nader kennis te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rusland.

6-daagse Stedentrip Moskou :
Ontdekking van een bijzondere stad

Ontdek Moskou, de schitterende hoofdstad van Rusland, tijdens deze 6-daagse stedentrip. 3 dagen met indrukwekkende excursies en genoeg vrije tijd om Moskou op eigen houtje te ontdekken.

Riviercruises :
Ontdek Rusland vanaf het water

Voor wie Rusland wil leren kennen zonder gesleep met koffers en vermoeiende verplaatsingen, zijn deze riviercruises de ideale oplossing. U reist comfortabel, veilig en ontspannen.

6-daagse stedentrip Sint Petersburg :
Proef de cultuur

Een bezoek aan Tsarenstad St. Petersburg was nog nooit zo interessant. Een volledig verzorgde stedentrip inclusief 3 dagen excursies naar al het moois dat de stad te bieden heeft.

Treinreizen :
Per spoor door het indrukwekkende Rusland

Reizen door het uitgestrekte Rusland met één van deze beroemde lange afstandstreinen is één van de meest fascinerende manieren om een interessant stuk van de wereld te ontdekken.